• Kuva
    diamond ring

Timantin arvon määräytyminen ja laatuluokittelu

Timantti

Timantti tarkoittaa kreikankielessä, adamas,“voittamaton”. Tällä viitataan timantin kovuuteen. Timantti on maailman kolmanneksi kovin aine. Timantin uskotaan kertovan ikuisesta, kaiken kestävästärakkaudesta. Se on perinteinen valinta erityisesti kihlasormukseksi sekä vihkisormukseksi.

Timantin historia ylettyy muutaman tuhannen vuoden taakse. Mielenkiintoista on kuitenkin se, ettei timantti ole ollut ensimmäisiä jalokiviä, joita muinaiset kansat halusivat käyttää koruissaan. Esimerkiksi rubiinilla, smaragdilla ja safiirilla on huomattavan paljon kauemmas ulottuva historia. 

Nykyisen timanttitietämyksen ajatellaan rantautuneet länsimaihin vasta noin 1650-luvulla, kun ranskalainen luonnontieteilijä Jean- Babtiste Tavernier toi itämaihin suuntautuneilta matkoiltaan timantteja.     

Timantin arvon määrittely

Timantin arvo määräytyy 4C mukaisesti. 4C on lyhenne neljästä englanninkielisestä sanasta: 

- Paino (carat)

- Väri (color)

- Puhtaus (clarity)

- Hionta (cut) 

Näiden neljän kriteerin mukaan arvioidaan kaikki timantit.

Timantin paino (carat) 

Painolla on suuri merkitys timantin arvon ja hinnan määrityksessä. Hinta nousee painon kasvaessa. Suuremmat timantit ovat harvinaisempia kuin pienet. Siksi yksi yhden karaatin painoinen timantti on aina arvokkaampi kuin kaksi puolen karaatin timanttia. Hinnan nousu on jyrkin harvinaisempien eli värittömien ja puhtaiden timanttien kohdalla. 

Timantin väri (color)

Timantti mielletään värittömäksi jalokiveksi. Todellisuudessa vain pienen pieni osa kaikista maailman timanteista todella ovat värittömiä. Timantin väriä on haastava arvioida silmämääräisesti. Timantin väriin vaikuttavat monet asiat, kiven pinnan puhtaus, valaistus, istutuksen väri ja ympäristöstä heijastuvat värit. Siksi timantin täysin luotettavan väriluokituksen tekemiseksi valo-olosuhteiden pitää olla optimaaliset. Timantin värisävyjen erot ovat niin pieniä ja hienovaraisia, että värin määrittelyssä käytetään apuna “vertailukiviä”, jotka edustavat kaikkia timantin eri värisävyjä.

Timantin puhtaus (clarity)

Timantti näyttää usein ensi silmäyksellä täysin kirkkaalta ja virheettömältä. Timantti kuitenkin sisältää lähes aina luonnollisia pieniä epätasaisuuksia. Yleisnimitys näille edellämainituille timantin epätasaisuuksille on “sulkeuma”, jonka erilaisia ilmentymiä kutsutaan timantissa esiintyviksi pilviksi, pisteiksi tai viivoiksi. Sulkeuma termi on sinällään kuvaava sillä sulkeuma todellisuudessa juuri sulkee valonsäteiden optimaalista kulkua timantinsisällä vaikuttaen timantin kirkkauteen (eng. Clarity).

Timantin hionta (cut)

Hionnalla on mahdollista korostaa timantin parhaita puolia ja jopa saada värin tai puhtauden puolesta hieman heikompikin timantti loistamaan. Yleisin hienota on nk. briljanttihionta, eikä syyttä, juuri briljanttihionta tuo timantin parhaimpaan loistoonsa. Briljanttihiotussa timantissa valo pääsee liikkumaan timantin sisällä optimaalisesti; valonsäteet liikkuvat oikein timantin sisällä ja heijastuvat ulos timantin yläpinnasta.

Tärkein arviointikriteeri timanttikorun lopullisen käyttäjän kannaltaa on se; miltä timantti näyttää kun sitä katselee.  Timantissa kaikki vaikuttaa kaikkeen; hionalla on merkittävä rooli timantin “tulen” kannalta tai timantti jossa on silmin havaittavia sulkeumia (I) voi olla aivan yhtä kaunis silmällä katsoen kuin puhtaampi (esimerkiksi SI tai VS) timantti, jos vain sulkeuma sattuu olemaan “piilossa” katseelta. 

Timanttikorujen huolto ja puhdistus 

Arvokkaasta korusta on syytä pitää huolta ja puhdistaa se säännöllisesti. Upeimmankin timantin loisto himmenee, mikäli sitä ei puhdisteta. Yksi timantin hienouksista on se, että puhdistamalla siitä tulee kuin uusi, sillä se ei ime itseensä epäpuhtauksia. “Timantit on ikuisia!” Timanttikoruja voi pestä esimerkiksi hammasharjalla ja astianpesuaineella lämpimän veden alla. Timanttisormus kestää hyvin myös pesun astianpesukoneessa. Me HOLMASTOlla suosittelemme timanttikorujen istutusten tarkistusta vuosittain. 

ostamme timanttikoruja ja kultaa

HOLMASTO ostaa jatkuvasti kaikenlaisia timanttikoruja ja kultaa kaikissa muodoissa. Tervetuola liikkeeseemme arkisin klo 10-17 ja lauantaisin klo 10-15 arvioittamaan kulta- ja korutuotteitanne. 

Asiantuntijuus

Palvelumme kulmakiviä ovat eri toimialojemme asiantuntijuus ja laadukas asiakaslähtöinen palvelu.

Ostamme kultaa

Ostamme kultaa kaikissa muodoissa, kultakoruista kultaharkkoihin ja romukultaa. Kultakauppaa luottamuksella jo vuodesta 1949.

Liikkeemme

Palvelemme Teitä arkisin 10 - 17
ja lauantaisin 10-15
osoitteessa Aleksanterinkatu 50 Helsinki.