HOLMASTON HISTORIA

 

 

HOLMASTON HISTORIA 1949 - 2021

Rahaliike Holmasto Ky on - sen lisäksi, että se on Suomessa alansa suurin ja kansainvälisin - se on myös vanhin ja se täyttikin vuonna 2020 jo 71 vuotta. Se on myös eräs niistä todella harvoista antiikki- ja keräilyalojen liikkeistä, jossa vetäjänä on jo toinen sukupolvi ja jossa kolmannen sukupolven edustaja Sebastian (Basse) von Schantz on mukana.

Liikkeen perusti 1949 Thure R. Holmasto, Caritha Holmasto-von Schantzin isä. Aivan alunperin se ei ollut rahaliike, vaan itse asiassa postimerkki- ja paperikauppa. Thure Holmasto piti myös huutokauppoja, ensimmäiset jo 1940-luvulla.  Rahat tulivat mukaan kuvaan varsin varhaisessa vaiheessa. "Seitsemänvuotiaana olin jo mukana huutokauppa-toiminnassa. Otin maksut vastaan ja toimitin ne kassanhoitajalle. Tuohon aikaan huudot maksettiin heti ja käteisellä. Kaksitoista-vuotiaana sain ylennyksen ja minusta tuli huutokaupan kassanhoitaja. Kyseessä ei ollut rahahuutokaupat, vaan niissä myytiin kaikkea huonekaluista ja taiteesta aina hopeaan, postimerkkeihin ja rahoihin saakka."

Toiminnan laajetessa tuli alkuperäinen Castréninkadun liike ahtaaksi ja edessä oli muutto Toiselle linjalle, ensin numeroon 23 ja sitten upouuteen taloon numerossa 15. Tässä vaiheessa rahat alkoivat olla pääartikkeli, mikä johtui paljolti Thure Holmaston omasta harrastuksesta. Hänet tunnettiin myös ahkerana rahojen arvoluettelojen julkaisijana. Suomen rahojen ja setelien arvoluettelo onkin ilmestynyt Rahaliike Holmaston julkaisemana 1958 lähtien ja on ylivoimaisesti laajimmin käytetty luettelo maassamme. Lisäksi Thure Holmasto julkaisi erilaisia arvoluetteloita mm Eestin, Latvian, Liettuan, Mongolian ja Venäjän metallirahoista ja seteleistä yhteensä n. 70 kappaletta. Näillä luetteloilla on ollut oma huomattava merkityksensä maassamme rahojen keräilyharrastuksen lisääjänä ja syventäjänä sekä tietolähteenä.

Vuonna 1973 tapahtui ensimmäinen sukupolven vaihdos Thure Holmaston vetäytyessä eläkkeelle. Jätin toimeni pankin prokuristina ja ryhdyin hoitamaan liikettä kertoo Caritha Holmasto-von Schantz.

Muutos ei tuntunut vaikealta, olinhan kasvanut itse asiassa rahan keskellä ja kiinni tähän maailmaan. Lapsena rahat eivät kiinnostaneet, olin niihin niin tottunut. Niitä oli joka paikassa ja niistä puhuttiin jopa ruokapöydässä. Koulun jälkeen olin isän liikkeessä ja autoin siinä missä voin. Kun sitten otin liikkeen hoitooni, monet asiakkaat olivat tuttuja lapsuudesta asti.

Paras tapa oppia tämä ala on tehdä käytännön työtä, seurata maailman markkinoita ja tietenkin lukea alasta niin paljon kuin mahdollista. Ratkaisevaa asiassa on kuitenkin palava kiinnostus aiheeseen. Asiantuntemus ja varmuus kehittyy vasta vuosien mittaan.

Otettuaan liikkeen hoitoonsa siitä tuli puhdas rahaliike. Toisaalta numismaattisen liikkeen valikoimiin liittyy kaikkialla maailmassa myös muuta kuin pelkästään rahoja ja seteleitä, kuten mitalit, kunniamerkit, poletit sekä Olympia- ja meillä myös Lotta- ja Suojeluskunta-esineistö.

Merkittävän osan Holmaston liiketoiminnasta muodostaa nykyään myös kultakauppa ja se käsittää kaiken kullan koruista ja kultaharkoista romukultaan.

Liikkeen uudistumiseen kuului myös sen siirtäminen Helsingin keskikaupungille, ensin 1976 Annankadulle, 1986 Snellmaninkadulle, 1990 Fabianinkadulle vastapäätä Meritan pääkonttoria, Pörssitalon naapuriin ja viimeksi vuonna 2003 Aleksanterinkadulle, Stockmannin naapuriin.

Perheyrityksen henkilökunta kasvoi ja on nykyään n. 8 henkilöä osa-aikaiset ja opiskelijat mukaanluettuna. Kyseessä on todellinen perheyritys sillä monet ovat sukua ja ovat olleet liikkeen palveluksessa pitkään osa jopa useita  kymmeniä vuosia. Yritys nielaisi 1980 myös Carithan aviomiehen Christian von Schantzin, joka jätti toimensa Keskon tietokoneosaston käyttöpäällikkönä ja on toiminut siitä lähtien yrityksen toimitusjohtajana. Vuodesta 1994 lähtien mukana on jo kolmaskin polvi, eli poika Sebastian on kokopäiväisesti töissä yrityksessä.

Rahaliike Holmasto aloitti myös ensimmäisenä säännöllisten julkisten kansainvälisten rahahuutokauppojen järjestämisen jo 1966. Alkuun ne pidettiin Primulassa, Marskissa, Adlonissa, Kaivohuoneella, ja niitä oli vuosittain yksi - kaksi, mutta kiinnostuksen ja kohdemäärien kasvamisen myötä niitä pidetään nykyään neljä vuodessa pitopaikan ollessa Arbetets Vänner juhlasali Helsingin Annankadulla. Asiakkaat ovat varsin kansainvälistä joskin suomalaiset ovat luonnollisesti enemmistönä. Ulkomaisia asiakkaita on yli 40 maasta Yhdysvaltoja, Fäärsaaria, Thaimaata ja Vanuatua myöten. (Se muuten on 2000 kilometrin päässä Uudesta Seelannista pohjoiseen sijaitseva se saari joka aloittaa uuden vuoden). Viime aikoina keräilijöiden määrä on lisääntynyt huomattavasti ja samoin se on nuorentunut. Euron tulo ja markan häviäminen on saanut myös uudet keräilijät liikkeelle je myös hinnat tuntuvat olevan kipuamassa ylöspäin. Talousdellinen tilanne laskee tilapäisesti hintoja mutta parempien aikojen koittaessa hintojen nousu jatkuu.

Holmaston huutokauppojen kautta on harvinaisuus toisensa jälkeen vaihtanut omistajaa. Joulukuun 1998 huutokaupassa - järjestyksessä nro 67. - myytiin eräs Suomen harvinaisimmista rahoista, hopeinen 50 penniä vuodelta 1876 ja se kohosi todelliseen huippuhintaan 165 000 mk, mikä silloin oli korkein summa, mitä suomalaisesta käytössä olleesta metallirahasta koskaan oli maksettu. Kallein seteli taas on ollut Nikolai II:n aikainen 100 ruplaa, ns. sateenkaariseteli vuodelta 1896, hinta 200 000 mk.

Huutokauppatoiminta on internetin kehittyessä kokonaan muuttanut muotoaan  ja kansainvälistynyt. HOLMASTO on keskeytymättä vuodesta 1980 lähtien voimakkaasti kehittänyt huutokauppajärjestelmäänsä. Rekisteröityneitä asiakkaita on jo lähes 10.000. Huutokauppaan osallistuminen ei enää edellytä fyysistä läsnäoloa. Myytäväksi tarjottavat kohteet esitetään monin yksityiskohtaisin kuvin ja tarkoin tekstiselityksin internetin välityksellä. Osallistuminen huutokauppaan on mahdollista mistä vain maapallolta. Tarvitaan vain hyvin toimiva nettiyhteys. Usein jopa 50% huutokauppaostoksista meneväyt ostajille jotka eivät osallistu itse fyysisesti huutokauppaan.

Rahojen keräilyyn ei toki välttämättä tarvita suuria summia. Rahoja on lyöty yli 2500 vuotta, joten keräiltävää kyllä riittää myös pienellä rahalla. Suomessakin on mahdollista keräillä vaikkapa ajanlaskuamme edeltävältä ajalta olevia rahoja ja Rahaliike Holmastolla on niitä myös myynnissä. Yllättävää kyllä näiden rahojen hinnat alkavat vain muutamasta kympistä. Onkin varsin tavallista ja suositeltavaa että rahojen keräilyssä erikoistutaan johonkin eityisalueeseen, kuten jonkin maan rahoihin, metalli- tai setelirahoihin, eläimillä, kasveilla, rakennuksilla, laivoilla tai muotokuvilla varustettuihin rahoihin tai tietyn hallitsijan aikaisiin rahoihin. Kokoelman voi rakentaa minkä tahansa aihepiirin ympärille - kaikkia tapoja on pidettävä oikeina - vain oma mielikuvitus on rajana.

Lähes yhtä tärkeää kuin kohteiden hankkiminen on niiden oikea säilyttäminen, läheskään kaikki muovit ja muovitaskut eivät sovi rahojen säilyttämiseen. Rahaliike Holmastolta saakin niin metalli- kuin setelirahoille omia säilytyskansioita ja -laatikostoja.

Kysytyimpiä ja arvokkaimpia ovat täysin käyttämättöminä säilyneet kauan sitten tehdyt kohteet. Käytössä syntyneet kulumat ja naarmut alentavat arvoa samoin setelien käytöstä aiheutunut ryppy tai repeämä puhumattakaan kulumasta, liasta ja läikistä.

Kuten keräilyaloilla yleensä olisi syytä tutustua alaan ja ainakin aihetta käsittävään kirjallisuuteen. Holmastolla on kirjallisuutta myytävänä  niin aloittelijoille kuin pitemmälle päässeille. Samoin tulisi käydä rahahuutokaupoissa ja niiden näytöissä, messuilla ja asiantuntevissa erikoisliikkeissä tiedon kartuttamiseksi etenkin ennenkuin alkaa ostaa ainakaan hinnakkaampia kohteita. Monessa kaupungissa on myös harrastelijoiden yhdistyksiä joissa voi saada opastusta aiheeseen.

Parikymmentä vuotta sitten ympyrä sulkeutui tietyllä tavalla Holmaston historiassa. Rahahuutokauppoihin ja myyntiin yleensä oli yhä enemmän tarjolla myös muuta esineistöä, etenkin hopeaa ja niinpä tuli ajankohtaiseksi perustaa antiikkiliike, Holmasto Antik, joka sijaitsi Etelärannassa Helsingin Kauppatorin tuntumassa. Nykyään antiikkiliike sijaitsee samoissa tiloissa rahaliikkeen kanssa Aleksanterinkadulla Stockmannin naapuritalossa, Domus Litonii. Valikoimissa on vanhaa suomalaista ja venäläistä hopeaa, kelloja ja laaja valikoima kultakoruja. Kun sikseen sattuu, Holmasto  järjestää myös toimeksiannosta antiikkihuutokauppoja. Suorastaan legendaarinen on 1990 luvun puolella HOLMASTOn järjestämä tunnetun suvun suuri vanhan arvokodin huutokauppa, jollainen on nykyään todellinen harvinaisuus.

Holmaston valikoimaan kuuluu mm. keräilyrahat, setelit, kunniamerkit, mitalit, kulta-, hopea- ja hopeakorut (mm. Cartier, Bvlgari, Lapponia, Kalevalakoru), rannekellot, taskukellot, keräilytarvikkeet, ym. Tervetuloa tutustumaan valikoimaamme Aleksille!

HOLMASTO - kiertotalouden edelläkävijäyritys jo vuodesta 1949

Suomen Yrittäjien ja Helsingin Kauppakamarin jäsen.